Vincekovo 2021.

Da su ovo, nazovimo to tako, „normalna“ vremena, mnoštvo bi šetača, veseljaka i ljubitelja međimurskih vina ovaj i prošli vikend provelo na tzv. Vincekovom pohodu obilazeći predivne krajolike našeg kraja po još neistraženim putevima obilježavajući službeni početak vegetativnog ciklusa vinove loze odnosno novu vinogradarsku godinu. Međutim, od „normalnog“ trenutno ne postoji ni „n“ što nas nije spriječilo da obilježimo dan sv. Vinka, naravno, uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Rajko i Marko Cmrečnjak odrezali su tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor na toplo da bi se nagađalo, kad grančice propupaju, kakva će biti godina. Koliko ima propupalih grančica, toliko će biti vina – kažu vinogradari. Također, na Vincekovo je običaj trs nagraditi odnosno zaliti s najboljim vinom te ga ukrasiti sa slasnim kobasicama i špekom kako bi mu na neki način vratili sve što nam je prošle jeseni dao.

Pjesma „Trsek moj zbudi se“ čula se sa instrumenata štrigovskih tamburaša dok su Rajko i Marko Cmrečnjak u prigodnoj ceremoniji započeli s radovima u novoj vinogradarskoj godini za koju se svi nadamo da će biti zdravija i bolja. Nakon obreda za kooperante Vinarije održano je predavanje o posebnosti zaštite vinograda u prošloj vinogradarskoj godini te populaciji američkog cvrčka i raširenosti zlatne žutice u međimurskom vinogorju predavača magistra znanosti i diplomiranog inženjera agronomije te pročelnika Poljoprivredne savjetodavne službe u podružnici Međimurske županije Milorada Šubića.

Ubrzo će trsom poteći sokovi, ukrasit će se raskošnom zelenom haljinom na kojoj će, kad zato dođe vrijeme, zasjati najljepši i najslađi grozdovi. Neka sv. Vinko razmakne oblake, primakne sunce, spriječi mrazove i tuču da bi svaki vinogradar, pa i onaj koji ima tek malu brajdicu, mogao na jesen uživati u plodovima svoga rada.