Naša priča

Vinarija Cmrečnjak danas je moderna vinarija koja raspolaže suvremenom tehnologijom za obradu grožđa i vina zahvaljujući kojoj na tržište stavljamo 17 vrsta vrhunskih vina. Vinariju je pokrenuo i osnovao Rajko Cmrečnjak koji je upornošću, radom i trudom od nekoliko trseva stvorio imperij. U rad Vinarije uključena je cijela obitelj Cmrečnjak, a Rajkov sin odnosno nasljednik Marko, spretno korača očevim stopama, stvara i njeguje vina koja se nalaze na svjetskim vinskim kartama i redovito i s lakoćom osvajaju nagrade i medalje na kojem se god natjecanju pojavila.

Sve je počelo početkom devedesetih godina kad smo bili jedno srednje poljoprivredno gospodarstvo koje se bavilo raznim granam poljoprivrede, od svinjogojstva preko ratarstva do stočarstva. U početku smo posjedovali tek 2 ha vinograda, međutim, to se tada činilo sasvim  dovoljno za naše potrebe kao i za plasiranje grožđa putem poljoprivredne zadruge u Štrigovi. U nama je postojala velika želja i ambicija za opsežnijom proizvodnjom grožđa i vina. Ključnom godinom za našu vinariju smatramo 1992. kada smo odlučili baviti se isključivo vinogradarstvom i vinarstvom te smo dobili certifikat za geografsko podrijetlo. Te je godine u našem podrumu napunjena prva butelja na kojoj se nalazila naša prva etiketa. Iste smo godine započeli proširivati naš obiteljski podrum jer smo slutili da smo započeli priču kojoj će trebati puno više prostora za rast i razvoj. Svakodnevno smo se borili za kvalitetu i plasman na tržište. Umjesto lokalno, započinjemo djelovati na državnoj razini. Šaljemo naša vina na državne izložbe te nam je već 1993. godine potvrđena kvaliteta zlatnim medaljama na izložbi vina „Vino u Hrvata“. Zadovoljstvo potrošača očitovale su brojne medalje koje smo dobili na izložbama Vinovita u Zagrebu. Kako smo širili krug naših klijenata odnosno „vinopija“, bilo je potrebno omasoviti proizvodnju grožđa i vina, a podrumski kapaciteti zahtijevali su ponovno širenje. U proizvodnji vina uvijek smo prije kvantitete stavljali kvalitetu te smo uvijek razmišljali i nabavljali kvalitetnu opremu za preradu grožđa. I naša djeca su nakon školovanja krenula roditeljskim stopama. „Više ruku, više i bolje radi“, a to nas je potaklo na povećanje vinogradskih terena. Ulagali smo u kupovinu zemljišta te danas raspolažemo sa 27 ha vrhunskih vinogradskih terena. Ponosimo se i „Mađerkinim bregom“, najkvalitetnijim vinogradarskim položajem u Međimurju, a možemo reći i puno šire.

Od prve butelje do danas proteklo je tek dva desetljeća i nekoliko godina, a Vinarija Cmrečnjak ponosno može pokazati mnoštvo nagrada i medalja, od bronce preko srebra i zlata do šampionskih titula. Posjedujemo hektare vinograda, svakodnevno ulažemo u kvalitetu, širimo poslovanje, svojim vinima opskrbljujemo zahtjevno tržište te njegujemo vina u podrumu koji se proteže na 1000 kvadrata. Naš je slogan „kvaliteta tradicije“ i njega se držimo od sadnje vinograda do punjenja vina u butelje.

Rajko Cmrečnjak

Kako doživljavam vino? Kao sunčevu svjetlost u čaši, miris prirode zarobljen u zlatnim kapima, dio raja uhvaćen u bogatom okusu, nastajanje nove radosti i buđenje životnih vrlina. Vino spaja dobre ljude, vino stvara nove prijatelje.

Marko Cmrečnjak

Vino je „sitnica“ koja čini razliku, a ljepota života je upravo u tim sitnim stvarima. Dozvolite da Vam čaša našeg vina na kraju dana izmami osmijeh na lice i toplinu u srce. Neka „začin“ Vašem životu budu upravo naša vina.